Extern vertrouwenspersoon
Ongewenste omgangsvormen
Als ondernemer wilt u uw medewerkers een plezierige werkomgeving verschaffen. Verder bent u op grond van de Arbowet ook verplicht ervoor te zorgen dat hun werkomgeving gezond en veilig is.
Ondanks al uw inspanningen kan het toch voorkomen dat uw medewerkers met ongewenst gedrag van collega’s, leidinggevenden of derden te maken krijgen. Een dergelijke situatie kan leiden tot verzuim van medewerkers, een klacht of zelfs juridische claims tegen u als werkgever (niet voldoen aan uw wettelijke zorgplicht). Dit wilt u natuurlijk het liefst voorkomen. U werkt dus bij voorkeur vanuit een gedegen beleid op het gebied van (on) gewenste omgangsvormen.
Onderdeel van een beleid ongewenste omgangsvormen is aanstelling van een intern of extern vertrouwenspersoon waarbij medewerkers terecht kunnen. Vanwege hun onafhankelijke positie kiezen veel organisaties voor een extern vertrouwenspersoon of voor de combinatie intern- en extern vertrouwenspersoon.
Wat doet de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen?
De belangrijkste functie van de VPO is het opvangen, begeleiden, ondersteunen en adviseren van medewerkers die een klacht hebben over ongewenste omgangsvormen in de organisatie. Bijvoorbeeld die met pesten of (seksuele) intimidatie te maken hebben gehad.
Medewerkers die slachtoffer van ongewenst gedrag zijn geworden kunnen met hun verhaal bij de vertrouwenspersoon terecht. De vertrouwenspersoon behandelt de melding strikt vertrouwelijk. Samen met de medewerker/melder bekijkt de vertrouwenspersoon welke oplossing de melder het beste past. Dit kan heel divers zijn, van niets doen of met de collega (overtreder) in gesprek gaan, tot het volgen van een interne klachtenprocedure. Steeds geldt dat de medewerker zelf bepaalt welke optie hem het beste past en de vertrouwenspersoon hem daarin ondersteunt. De begeleiding kan uit meerdere gesprekken bestaan.